3 Eylül 2013 Salı

Microsoft Nokia ile ne yapar?

Microsoft , Nokia'yı 7,2 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bu, hem Nokia açısından, hem Microsoft açısından çok mantıklı bir hareket.
Nokia, doğru zamanda doğru değerleme anında satış yapıp çıkmış oldu, Microsoft ise geç de olsa büyük yatırımlar yaptığı mobil dünyaya, cihaz üretimi gücüyle devam etmiş olacak.
Tabii Microsoft'un çok mantıklı bir satınalma yapmış olması, akıllı telefon pazarında başarılı olduğu ya da olacağı anlamına gelmiyor.

Microsoft kısa süre önce, mobil dünyada var olmadan, teknolojide var olmaya devam edilemeyeceğini görerek,Windows Phone 8 gibi bence tatmin edici bir mobil işletim sistemi geliştirdiler, ancak, bir ürünü üretmekten çok onu hayatta tutmaktır zor olan. Microsoft'un mobil dünyada hem işletim sistemi, hem cihaz üretimi yönünde adımlar atması yalnızca bir giriş niteliğinde.
Şimdi işin zor kısmı başlıyor. Başarılı ve kalıcı olmak.

Apple'ın Ar-Ge birimi, şirketin ana binasından "belirli bir mesafe" kadar uzaktadır. Bu mesafe ise şu kritere göre belirlenmiş. Yöneticilerin her an gelip denetleyeceği, rapor isteyeceği kadar yakında değil, ancak yine yöneticilerin, Ar-Ge biriminin başarılarını paylaşacağı, övüneceği kadar yakında.
Bu yaklaşımın ana amacı kurumsallığın ve geleneksel yaklaşımların olabildiğince uzağında kalarak yenilikçiliği tetiklemek.

Bence Microsoft'un da mobil teknolojiler tarafında yapması gereken şey benzer. Öncelikle mobil teknolojiler ile ilgili birimini, olabildiğince geleneksel Microsoft kültüründen uzakta tutmalılar. Bu mobil birim, Bambaşka bir şirketmiş gibi çalışmalı. Hatta belki, Microsoft'un yatırım yaptığı bir start-up mantığı ile hareket etmeliler.
Zira mevcut alışılmış yaklaşımı ile, Microsoft'un mobil dünya dinamiklerine cevap verebilmesi zor.
.

Hiç yorum yok: